Volgens een nieuwe prognose van de Dienst Uitvoering Onderwijs zal het aantal jongeren in Wijk bij Duurstede dat een mbo-opleiding volgt de komende vijftien jaar afnemen van 608 naar 603. Dit betekent dat het aantal mbo'ers in de gemeente minder snel daalt dan in vergelijkbare gemeenten.
De instroom van mbo'ers op de arbeidsmarkt zal in heel Nederland tussen nu en 2039 gemiddeld met zo'n 7 procent afnemen. Dit komt door de dalende geboortecijfers, waardoor er minder jongeren zijn. Verhoudingsgewijs kiezen meer tieners voor een hbo-opleiding of universitaire studie.
In Wijk bij Duurstede zal het aantal mbo'ers in de zorg van 198 naar 191 dalen en in de bouw en techniek van 80 naar 77 over vijftien jaar. De behoefte aan vakkrachten in deze sectoren blijft echter groeien.
Om de krimp tegen te gaan, pleit voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland voor maatregelen zoals gratis collegegeld, een diplomabonus en meer ruimte voor arbeidsmigratie. In de zorg stelt voorzitter Anneke van Westerlaken dat de verwachtingen omlaag moeten om het tekort aan mbo'ers aan te pakken. Het aantal 75-plussers dat zorg nodig heeft, stijgt sneller in Wijk bij Duurstede dan gemiddeld in Nederland.
Met de groeiende bouwprojecten en behoefte aan technische vakkrachten, blijft de vraag naar mbo'ers in Wijk bij Duurstede relevant. De gemeente staat voor de uitdaging om jongeren te blijven interesseren voor mbo-opleidingen en tegelijkertijd in te spelen op de behoeften van de arbeidsmarkt.