Recent onderzoek heeft de druk op de huisartsenzorg in verschillende gemeenten in Nederland in kaart gebracht, met opmerkelijke bevindingen over Wijk bij Duurstede. De Algemene Rekenkamer rapporteert dat patiënten in Wijk bij Duurstede gemiddeld 4,4 keer per jaar de huisarts bezoeken, wat significant lager is dan in vergelijkbare gemeenten.
Niet alleen is het aantal huisartsbezoeken lager, maar het totale aantal huisartsen per inwoner in Wijk bij Duurstede is ook relatief hoog. Met een verhouding van één huisarts per 958 inwoners overtreft deze gemeente de gemiddelde verhouding in vergelijkbare gemeenten, waar er doorgaans één huisarts per 1317 inwoners is.
De Algemene Rekenkamer benadrukt echter een nijpend huisartsentekort in heel Nederland, met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zijn er nog eens ruim 700.000 mensen die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of recente verhuizingen.
De prognose voor het personeelstekort in de huisartsensector is zorgwekkend, met een verwachte stijging van 3 procent vorig jaar naar 16 procent in 2034. Deze ontwikkelingen wijzen op uitdagingen in de sector, ondanks de relatieve stabiliteit in Wijk bij Duurstede.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten identificeerde vijftien vergelijkbare gemeenten met Wijk bij Duurstede, waardoor een diepgaande vergelijking mogelijk was. Deze analyse onthult interessante inzichten in de huisartsenzorg in Nederlandse gemeenten en benadrukt de noodzaak van aandacht voor een evenwichtige verdeling van huisartsen in het land.