Recente gegevens onthuld door het CBS werpen licht op het bezit van rijbewijzen in Nederlandse gemeenten, met bijzondere focus op Wijk bij Duurstede. In Wijk bij Duurstede heeft 86 procent van de inwoners een rijbewijs, een percentage dat gelijk is aan dat van vergelijkbare gemeenten. Dit in contrast met het landelijke gemiddelde van 65 procent. Interessant genoeg is het rijbewijsbezit in Wijk bij Duurstede in het afgelopen jaar gedaald, ondanks een stijging ten opzichte van 2019.
Een intrigerende factor die naar voren komt, is de invloed van stedelijkheid op het aantal rijbewijzen. CBS definieert 'stedelijkheid' aan de hand van de afstand tussen adressen in een gemeente. Gemeenten die als 'zeer sterk stedelijk' worden geclassificeerd, hebben gemiddeld 71,2 procent inwoners met een rijbewijs, terwijl 'niet stedelijke' gemeenten een rijbewijsbezit van 84,7 procent laten zien. Opmerkelijk is dat Wijk bij Duurstede, ondanks een matige stedelijkheid, een bovengemiddeld hoog percentage inwoners met een rijbewijs heeft in vergelijking met soortgelijke gemeenten.
Een diepgaande analyse onthult ook opvallende leeftijdsverschillen bij het bezit van rijbewijzen in Nederland. Terwijl het aantal jongeren tussen de 16 en 20 jaar met een rijbewijs aanzienlijk is gedaald, is er een enorme stijging van 45,7 procent te zien onder mensen van 75 jaar en ouder. In Utrecht tonen de cijfers zelfs aan dat het aantal ouderen met een rijbewijs sinds 2019 met meer dan de helft is gestegen.
Om een uitgebreide vergelijking te maken, heeft de Nederlandse Vereniging van Gemeenten vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest overeenkomen met Wijk bij Duurstede. Analyse van deze vergelijkbare gemeenten onthult interessante inzichten over rijbewijsbezit en mogelijke correlaties met stedelijkheid en demografische patronen. Deze gegevens bieden een dieper inzicht in de rijbewijstrends in Nederlandse gemeenten.