In Wijk bij Duurstede, een pittoresk stadje in Nederland, hebben vakantieparken een diverse groep bewoners aangetrokken. Dit jaar verbleven slechts 40 mensen op een van deze parken, wat minder dan 1 procent van de totale bevolking vertegenwoordigt. Opvallend is dat de totale groep vakantieparkbewoners een stijging heeft doorgemaakt in vergelijking met het vorige jaar.
Voor velen dient een vakantiepark als een plek voor recreatie; echter, voor sommigen is het meer dan dat. In specifieke situaties, zoals bij een verbouwing of na een echtscheiding, wordt een vakantiepark hun tijdelijke thuis. Daarnaast merkt men op dat sommige bewoners juist voor deze verblijfsplek kiezen vanwege de lagere mate van toezicht en sociale controle die er heerst.
De aard van vakantieparken brengt een scala aan bewoners met zich mee; vaak zijn dit individuen met schulden, jongeren of personen die kampen met psychische problemen. Desalniettemin lijkt Wijk bij Duurstede hier een uitzondering op te zijn. De samenstelling van parkbewoners vertoont in deze gemeente niet deze typerende kenmerken.