Op maandag 6 januari werd de jubileumvlag gehesen bij het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede om de viering van 725 jaar stadsrechten van de stad te starten. De festiviteiten beginnen met een tentoonstelling in de Grote Kerk op de Markt, waar allerlei kopieën van het beroemde schilderij 'Molen bij Wijk bij Duurstede' van Jacob van Ruisdael te zien zijn.
De Wijkenaren zijn trots op het feit dat schilder Van Ruisdael in de 17e eeuw de molen bij de haven van Wijk bij Duurstede op het doek vereeuwigde. Dit schilderij is een schakel met de rijke geschiedenis van de stad, die in 1300 stadsrechten kreeg. Het schilderij, dat tevens te bewonderen is in het Rijksmuseum, blijft een bron van trots en inspiratie voor de inwoners van Wijk bij Duurstede.
Verschillende inwoners tonen hun liefde voor het schilderij door kopieën ervan in huis te hebben, variërend van schilderijen, borduurwerken, tot zelfs een bankbiljet met de afbeelding van de molen. Deze replica's zullen tentoongesteld worden in de weekends van 18 en 19, en 25 en 26 januari. Het initiatiefnemers Yves Coster, Felix Wilbrink en Annie van Hal verwachten nog meer werken te ontvangen.
Lange tijd heerste er verwarring over de daadwerkelijke locatie van de molen die Van Ruisdael schilderde in Wijk bij Duurstede. Pas in 1983 werd met zekerheid vastgesteld waar de molen exact gestaan had. Het restant van de molen is nu een prominent onderdeel van stadswandelingen langs de historische monumenten.