In de gemeente Wijk bij Duurstede blijft het aantal verkooppunten voor vuurwerk stabiel, met slechts \'\'\u00e9\'\u00e9n plek waar vuurwerk verkrijgbaar is voor de jaarwisseling.
Landelijk is er een afname van het aantal vuurwerkverkooppunten, met minder dan 900 locaties verspreid over het hele land. Tegelijkertijd stijgt het aantal gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod, met negentien gemeenten die deze maatregel hebben ingevoerd. Dit geldt ook voor gemeenten zoals Alkmaar, Zutphen en Utrecht, die voor het eerst een vuurwerkverbod zullen hebben tijdens de komende jaarwisseling.
Een uitdaging die zich voordoet is dat niet alle inwoners van vuurwerkvrije gemeenten op de hoogte zijn van deze regels. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen in gemeenten met een vuurwerkverbod hier niet van op de hoogte is. Ondanks de regels geeft een op de vijf respondenten toe toch vuurwerk af te steken tijdens oud en nieuw. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een landelijk afsteekverbod omdat lokale regelgeving moeilijk te handhaven is.
Elk jaar raken honderden mensen gewond door vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Hoewel specifieke cijfers voor Wijk bij Duurstede ontbreken, zijn er in de provincie twintig spoedeisende hulpbezoeken geweest vanwege vuurwerkverwondingen. Daarnaast komt de brandweer tijdens oud en nieuw regelmatig in actie, met 200 interventies afgelopen jaarwisseling in de gehele provincie.