Het aantal inwoners van Wijk bij Duurstede met betaald werk is het afgelopen jaar licht gedaald. Uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 74,1 procent van de 15- tot 75-jarigen die niet in instellingen verblijven, momenteel aan het werk is, tegenover 74,4 procent in 2023.
De daling in het aantal werkenden in Wijk bij Duurstede is opvallend, aangezien dit voor het laatst in 2020 gebeurde. Landelijk gezien is het percentage werkenden het afgelopen jaar daarentegen voor het vierde opeenvolgende jaar gestegen.
Als we Wijk bij Duurstede vergelijken met vijftien vergelijkbare gemeenten op basis van gezinssamenstelling en welvaartsniveau, valt op dat het aantal werkenden hier lager is. Slechts 74,1 procent van de inwoners is aan het werk, terwijl dit in andere gemeenten op 74,9 procent ligt.
De economie in de regio Zuidoost-Utrecht, waar Wijk bij Duurstede onderdeel van uitmaakt, is vorig jaar met 0,9 procent gegroeid. Dit toont aan dat Wijk bij Duurstede geen uitzondering is op het positieve economische klimaat dat in grote delen van Nederland heerst.
De stijging van de werkloosheid in Wijk bij Duurstede is echter zorgwekkend, gezien het percentage werklozen is toegenomen van 2,8 naar 2,9 procent. Daarnaast laat het aantal inwoners met een WW-uitkering een stijging zien, van 173 naar 183 in een jaar tijd.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest vergelijkbaar zijn met Wijk bij Duurstede op basis van gezinsstructuur en welvaartsniveau. Deze vergelijking biedt inzicht in hoe Wijk bij Duurstede presteert ten opzichte van vergelijkbare lokale omgevingen.
Al met al schildert het recente CBS-rapport een genuanceerd beeld van de werkgelegenheidssituatie in Wijk bij Duurstede, waar de daling in het aantal werkenden en de toename van werkloosheid aandachtspunten vormen voor de lokale autoriteiten en economische belanghebbenden.