Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat het werkloosheidspercentage in Wijk bij Duurstede vorig jaar voor het eerst sinds 2020 omhoog is gegaan, van 2,8 naar 2,9 procent. Hoewel deze stijging aanzienlijk lijkt, blijft de werkloosheid in vergelijking met voorgaande jaren aanzienlijk lager.
Vergeleken met vergelijkbare gemeenten, neemt Wijk bij Duurstede een gunstige positie in met een relatief laag werkloosheidspercentage. Van de vijftien gemeenten die het meest op Wijk bij Duurstede lijken, heeft geen enkele een lager werkloosheidspercentage dan hier. Slechts in één gemeente is het werkloosheidspercentage hoger dan in Wijk bij Duurstede.
Na een dieptepunt tijdens de coronacrisis is de werkloosheid geleidelijk gedaald, wat heeft geleid tot een uiterst gespannen arbeidsmarkt. Recentelijk vrijgegeven cijfers over het aantal WW-uitkeringen in Wijk bij Duurstede benadrukken deze trend verder.
Naast het algemene stijgingspercentage is het opvallend dat de werkloosheid onder laagopgeleiden in Wijk bij Duurstede vorig jaar het sterkst is gestegen. Van 4,3 naar 5,0 procent, vooral bij mensen met een laatste diploma van vmbo of mbo-1. Bovendien blijkt dat het hoogste aantal werklozen in Wijk bij Duurstede te vinden is onder inwoners jonger dan 25 jaar, waar 7,5 procent ongewild zonder werk zit.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Wijk bij Duurstede lijken. Op basis van CBS-cijfers is vastgesteld dat Wijk bij Duurstede gunstig afsteekt in termen van werkloosheid in vergelijking met deze gemeenten: Overbetuwe, Kaag en Braassem, Hoeksche Waard, Lingewaard, Borne, Beuningen, Goirle, Drimmelen, West Maas en Waal, Bladel, Schagen, Leudal, Rhenen, Lisse en Wijchen.