De gemeente Wijk bij Duurstede heeft afgelopen jaar bouwvergunningen verstrekt voor twee nieuwbouwhuizen. Dit aantal is het laagste in vergelijking met de rest van Utrecht, volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het aantal bouwvergunningen is aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2023, toen nog 160 bouwvergunningen werden afgegeven in Wijk bij Duurstede. Alle bouwvergunningen in het afgelopen jaar waren voor koopwoningen.
Nederland staat voor de uitdaging om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen om het woningtekort op te lossen. Hoewel het aantal bouwvergunningen in 2024 landelijk steeg, van 54.000 naar 67.000, blijft het tekort aan nieuwbouwwoningen een zorgelijk punt.
In Wijk bij Duurstede zijn afgelopen jaar 26 nieuwbouwwoningen opgeleverd, terwijl er slechts één woning is gesloopt. Op 31 december was de bouw van één woning in volle gang, en stond de bouw van nog eens 109 huizen op het punt van beginnen. Het proces van bouwvergunning tot oplevering duurt vaak twee jaar, wat kan betekenen dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in de toekomst lager zal liggen.
Woonhoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft uitte recentelijk zijn zorgen over het tempo van nieuwbouw in Nederland. Hij vreest dat het nog vele jaren zal duren voordat het streefaantal van 100.000 nieuwe woningen per jaar wordt behaald.
Op basis van CBS-cijfers heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten vastgesteld welke vijftien gemeenten in Nederland het meest op Wijk bij Duurstede lijken. Enkele van deze vergelijkbare gemeenten zijn Stichtse Vecht, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Zeist.